Γιατί τα ελβετικά ρολόγια θεωρούνται τα καλύτερα?

Όλοι γνωρίζουν τη φράση «σαν ένα ελβετικό ρολόι», που σημαίνει ακριβή, αξιόπιστη, ακριβή λειτουργία. Από πού προήλθε το φαινόμενο των ελβετικών ρολογιών; Γιατί θεωρούνται οι καλύτεροι στον κόσμο?

Το "Made in Switzerland" είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για αναφορά σε μερικά από τα καλύτερα κατασκευασμένα και αξιόπιστα προϊόντα στον κόσμο. Αλλά τι σημαίνει αυτό για τα ρολόγια; Ο όρος αναφέρεται κυρίως στον μηχανισμό πίσω από την κατασκευή του ρολογιού. Είναι επίσης νομικός κανόνας. Νομικά, αυτός ο τίτλος απονέμεται σε ρολόγια που κατασκευάζονται μόνο στην Ελβετία. Τα δικαιώματα αυτά κωδικοποιήθηκαν το 1971 και αναθεωρήθηκαν το 1995.


Ένα ρολόι θεωρείται νομικά κατασκευασμένο από την Ελβετία μόνο εάν πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Πρώτον, το κίνημα είναι ελβετικής προέλευσης, δεύτερον, το κίνημα είναι κλειδωμένο μέσα στην Ελβετία και τρίτον, ο κατασκευαστής πραγματοποιεί τελική επιθεώρηση του ρολογιού στη χώρα του.

 

Γιατί να αγοράσετε ένα ελβετικό ρολόι?


Το ερώτημα παραμένει, ωστόσο, γιατί ένα ρολόι που κατασκευάζεται στην Ελβετία θεωρείται πολύ καλύτερο και πιο επιθυμητό σε σύγκριση με όλα τα άλλα ρολόγια στην αγορά. Απλώς σκεφτείτε τις μάρκες Rolex και Omega για να ξέρετε ότι μια σφραγίδα που κατασκευάζεται στην Ελβετία είναι μπροστά από όλα τα άλλα.

Ο πρώτος λόγος για τον οποίο τα ελβετικά ρολόγια είναι καλύτερης ποιότητας είναι λόγω του προτύπου κίνησής τους. Χρησιμοποιούν μεταλλικά γρανάζια. Είναι χειροποίητα και επισκευάσιμα - που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ελβετικό ρολόι σας για μια ζωή και μπορεί ακόμη και να μεταδοθεί σε μελλοντικές γενιές. Τα εξαρτήματα και οι πείροι σύνδεσης είναι κατασκευασμένοι από ισχυρότερα υλικά. Τα τυπικά ρολόγια είναι συνήθως κατασκευασμένα από πλαστικά μέρη που δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά.


Ο δεύτερος μεγάλος λόγος για τον οποίο τα ελβετικά ρολόγια έχουν τόσο καλή φήμη είναι ότι είναι σχεδόν πάντα κατασκευασμένα από χειρουργικό ατσάλι 316L. Είναι ένας υψηλής ποιότητας μεταλλουργικός χάλυβας που είναι πιο ανθεκτικός στη διάβρωση βιομηχανικής και βιολογικής προέλευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα ελβετικά ρολόγια έχουν το λιγότερο θαμπό και είναι λιγότερο επιρρεπή στη φθορά. Είναι επίσης υποαλλεργικά - ιδανικά για άτομα που είναι αλλεργικά στα χειρότερα πόδια.


Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό ενός ελβετικού ρολογιού είναι ότι έχουν συνήθως κρύσταλλο ζαφείρι. Επομένως, περιβάλλεται από ένα υλικό εξαιρετικής σκληρότητας (9 στην κλίμακα Mohs). Αυτό κάνει το ελβετικό ρολόι απίστευτα ανθεκτικό στις γρατσουνιές. Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να ξύνονται κάτω από τις περισσότερες κανονικές συνθήκες. Σε αντίθεση με τα τυπικά ρολόγια που δεν κατασκευάστηκαν στην Ελβετία, χρησιμοποιώντας μόνο σκληρυμένο ορυκτό κρύσταλλο που είναι πολύ φθηνότερο και μαλακότερο.


Η χειροτεχνία και η ιστορία των ελβετικών ρολογιών


Ένας επιτακτικός λόγος για τον οποίο τα ελβετικά ρολόγια είναι διάσημα είναι η εξαιρετική ιστορία τους. Όταν φοράτε ελβετικό ρολόι, φοράτε εκατοντάδες χρόνια εξαιρετικής παράδοσης ρολογιού στον καρπό σας. Οι ελβετικοί ωρολογοποιοί αγωνίζονται εδώ και πολύ καιρό για καινοτομία. Οι κατασκευαστές πολυτελών μοντέλων όπως η Patek Philippe και η Rolex έχουν ηγετική θέση στον κλάδο του ρολογιού χειρός με καινοτομίες όπως ένα διαρκές ημερολόγιο και αντοχή στο νερό.


Λόγω της μεγάλης ικανότητας, ακρίβειας και δεξιοτεχνίας που απαιτείται για τη δημιουργία ενός ελβετικού ρολογιού, αυτά τα ρολόγια παράγονται σε μικρότερες ποσότητες. Για παράδειγμα, τα ρολόγια Patek Philippe μπορούν να παραχθούν για χρόνια. Αποτελούνται από εκατοντάδες μικροσκοπικά εξαρτήματα που πρέπει να ταιριάζουν και να λειτουργούν άψογα. Οι ωρολογοποιοί μπορούν να περάσουν χρόνια στο σχεδιασμό και την κατασκευή αριστοκρατικών κινήσεων με πολλαπλές επιπλοκές, κάτι που φυσικά επηρεάζει επίσης την τιμή τους.