Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς λειτουργούν τα ρολόγια αυτόματου ανέμου Seiko και ποια μυστικά κρύβουν στις θήκες τους; Σας προσκαλούμε να διαβάσετε. Σε αυτό το άρθρο θα μάθετε ποιοι μηχανισμοί θέτουν τα χέρια των αυτόματων ρολογιών σε κίνηση και τι είναι υπεύθυνος για την ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου.

Τύποι κινήσεων στα ρολόγια Seiko

Η μεγαλύτερη ομάδα ρολογιών Seiko είναι μοντέλα με αυτόματη κίνηση. Εκτός από αυτά, τα ρολόγια Seiko τροφοδοτούνται επίσης από χαλαζία και ηλιακό μηχανισμό. Ωστόσο, υπάρχουν πολύ λιγότερα από αυτά τα μοντέλα. Αυτοί οι δύο τύποι μηχανισμών χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή ως παράδειγμα τεχνολογικών καινοτομιών που κυριαρχούν στην αγορά ωρολογοποιίας.


Το Seiko Presage παρακολουθεί αυτόματες κινήσεις

Τα αυτόματα ρολόγια Seiko διακρίνουν διάφορα μοντέλα διαμετρήματος. Το μοντέλο 4S15 (αρχικά 5246) αξίζει την προσοχή, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά στην παραγωγή ρολογιών, ειδικά σε μοντέλα με χρονογράφο και King Seiko, στα οποία επισυνάπτεται επίσημο πιστοποιητικό. Αποτιμάται για την υψηλή συχνότητα, που είναι 28.800 vph, και για τη δυνατότητα χειροκίνητης περιέλιξης.

Ανάπτυξη του Seiko cal. 7S26




Από το 2011, έχει σημειωθεί άνοδος στην ανάπτυξη ρολογιών Seiko για όλα τα είδη διαμετρήματος 4R - κυρίως το 4R36. Αυτά είναι διαμετρήματα που έχουν μετατραπεί από το προηγούμενο 6R15 που χρησιμοποιήθηκαν στη σειρά SARB. Τόσο το προηγούμενο διαμέτρημα όσο και τα μεταγενέστερα 4R είχαν διακριτικά δευτερόλεπτα χακαρίσματος και λειτουργίες περιέλιξης χεριών. Με άλλα λόγια, σε αυτούς τους διαμετρητές ήταν δυνατό να τυλίξετε χειροκίνητα το ρολόι και να ρυθμίσετε την ώρα ακριβώς στο δεύτερο. Επιπλέον, η αυτόματη κίνηση 6R15 ήταν εξοπλισμένη με το κύριο ελατήριο Spron 510 (μέταλλο, το οποίο διακρίνεται από εξαιρετική ευελιξία, υψηλή αντοχή και αντοχή στη διάβρωση και τη θερμότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, στην παραγωγή ιατρικών εργαλείων ή ελατηρίων για μηχανικά ρολόγια), τα οποία μετά την πλήρη περιέλιξη του διαμετρήματος έδωσε ένα απόθεμα ισχύος άνω των 50 ωρών. Με τη σειρά του, ο πρόγονος του διαμετρήματος 6R15 ήταν ο διάσημος, αξιόπιστος και επιπλέον αποδεδειγμένος 7S26 Με άλλα λόγια, το 4R είναι η πιο μοντέρνα, επανασχεδιασμένη έκδοση του διαμετρήματος 7S26. Έχει επίσης ένα πιο διακοσμητικό ρότορα σε αντίθεση με τη σειρά 7S.




Τα πρώτα μοντέλα ρολογιών που χρησιμοποίησαν το δημοφιλές διαμέτρημα 4R (κυρίως 4R15 και 4R16) ήταν μοντέλα με προθέματα SRP (το πρώτο τέτοιο ρολόι είναι το Seiko SRP001), το οποίο από τη μάρκα - στα τέλη της δεκαετίας του 1990 - ονομάστηκε Superior ρολόγια, τα οποία διακρίθηκαν από καλύτερο βάδισμα από το Seiko 5S.

Η μοναδικότητα του ΕΤΑΧΡΩΝ



Ωστόσο, η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν η εισαγωγή στο μοντέλο 7S26B και στο υπόλοιπο ETACHRON (διορθωτικό βάδισης και σύστημα ελέγχου συχνότητας. Προστατεύει από τις αλλαγές στη συχνότητα περπατήματος), η οποία ήταν η σταθεροποίηση της μέτρησης του χρόνου και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας ενός άλλου τύπου διαμετρήματος. Η απόκλιση σε αυτό το μοντέλο ήταν +2 δευτερόλεπτα / ημέρα. Αυτός ο ρυθμιστής είχε πολλά πλεονεκτήματα, αλλά υπήρχε ένα πρόβλημα. Σε περίπτωση σοκ, το ρολόι θα επιταχύνεται σημαντικά ή θα σταματά εντελώς Ήταν φταίξιμο το κομμωτήριο (μέρος του ρυθμιστή ισορροπίας), το οποίο βγήκε από τον τροχό του ρυθμιστή. Με την πάροδο του χρόνου, το σφάλμα διορθώθηκε σε νεότερα μοντέλα και οι βαθμονομητές από τη σειρά 4R και 7SC λειτουργούν καλά.

Ανδρικό ρολόι Seiko Presage Cocktail SS1343J1

Τύποι διαμετρήματος 4R και οι προδιαγραφές τους
Επί του παρόντος, τα αρχικά μοντέλα Seiko 5 και Seiko 5 Sports είναι εξοπλισμένα με το ακριβές διαμέτρημα 7S26C και ορισμένα Seiko 5 Sports έχουν το ίδιο καλό διαμέτρημα 4R36A.

Η σειρά διαμετρήματος 4R περιλαμβάνει τα ακόλουθα μοντέλα. Η συχνότητά τους είναι 21.600 vph.



Άλλοι μηχανισμοί Seiko

Εκτός από τους συνδυασμούς και βελτιώσεις των κινήσεων 7S και 4R, τα ρολόγια Seiko διαθέτουν επίσης καλύτερη ποιότητα, ακριβότερες και ακόμη πιο ακριβείς κινήσεις. Βρίσκονται κυρίως σε ρολόγια από τη σειρά Presage, Prospex και Grand Seiko.


Η ακρίβεια των ρολογιών Seiko

Το παραπάνω άρθρο είναι μια σύντομη περιγραφή και μια προσπάθεια ταξινόμησης των αυτόματων διαμετρημάτων που βρίσκονται στα ρολόγια Seiko. Η εταιρεία, στην παραγωγή ολοένα και νεότερων μοντέλων μηχανισμών, εστιάζει κυρίως στην ποιότητα και την αξιοσημείωτη ακρίβεια στη μέτρηση του χρόνου. Παρεμπιπτόντως, ορισμένα μοντέλα Seiko έχουν ένα πολύ κομψό περίβλημα, το οποίο προσελκύει την προσοχή πολλών εραστών καλών ρολογιών.



Μόνο στο restjewellery.gr!

Στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα restjewellery.gr θα βρείτε μια μεγάλη γκάμα από αυτά τα καταπληκτικά ρολόγια Seiko. Αποφασίστε μόνοι σας ποιο μοντέλο ρολογιού και τι είδους μηχανισμό προτιμάτε!